tarotAz Egyiptom misztériumiskoláiban tanuló papok a tudást egyrészt a templomok falain ma is megtalálható hieroglifek, másrészt a Tarot lapok képeinek megértésén keresztül szerezték meg. Nem véletlen, hogy mindent a szimbolika nyelvén tanultak és értettek meg, hiszen a képi nyelv az, ami közvetlenül kommunikál a lélekkel.

A Tarot – melyet eredetileg az egyiptomi papok spirituális beavatásai során használtak – megalkotója Hermész Triszmegisztosz, ismertebb nevén Thot; a huszonkét Nagy Arkánumot Thot könyvének is nevezik. Thot könyve az emberről és útjáról, a világról és a fejlődésről szólnak. Azokat az örök törvényeket mutatja meg nekünk, melyre az egész Világegyetem épül.

Ma sokan a Tarot-ról csak annyit tudnak, hogy a jóslás egyik eszköze, amely segít a jövő meglátásban, életünk, problémáink megértésében és megoldásában. De a Tarot ennél sokkal több, és ha valóban beleássuk magunkat a tanulmányozásába, rájöhetünk, hogy az egyes képek között logikai összefüggések vannak, s hogy azok egy fejlődni vágyó ember önbeavatási útjának egyes állomásait ábrázolják. A 22 lap szimbolizálja azt a 22 archetípust, melyeket az anyagba született léleknek emberként meg kell élnie. Ennek eredményeként beavatottá, válik és megszabadul a karma kötelékeitől. A tanítás arról szól, hogy ezeket a stációkat, kivétel nélkül mindenkinek végig kell járnia.

A képek sorrendjét azok megértése fűzi egy láncra, az összefüggéseket pedig az okkult matematika adja. A Világegyetemet ugyanis a Szám, a Mérték és a Tömeg Törvénye által alkották; a Világegyetem a matematikára épül, ahol a Számok élő entitásokká válnak. A képek tanulmányozásának célja, hogy alkalmasak legyünk a Felsőbb Világok információinak befogadására, s ezáltal elérjük a Tisztánlátás állapotát.

Cikksorozatomban a Tarot képeinek magyarázatával szeretném végigvezetni az olvasót azon az önbeavatási úton, melyet annakidején Egyiptom papjai is végigjártak. Érdemes egy-egy lapnál elidőzni, újra és újra elgondolkodni a jelentésén, s csak annak megértése után továbblépni a következőre, éppúgy, mint ahogy a beavatott neofita tette réges-régen.

01_arkanum_a_magusAz 1. Arkánum: a Mágus, vagy Ozírisz

Ez a lap a Kezdet, az Egy, az Egység, a legmagasabb Isten, a végtelen, az örökkévaló, a kimondhatatlan, a soha fel nem fogható. A nagy Egyes, amelyből végtelen számsorok származnak. Ozírisz lényének szimbolikus ábrázolása a mágusok ruhájában. Azokéban, akik ismerik és uralják az örök törvényeket, ők a tudók. Kezében tartja a kulcsot, minden Élet kulcsát. Belőle származik és hozzá tér vissza minden. Az ő akarata szerint vándorolunk életünk kanyargós útján, de végül hozzá térünk vissza. Szellemünk tehát isteni természetű, a Teremtő minden tulajdonságát bírja, épp úgy, mint ahogy a csepp is bírja a Földet körülvevő óriási víztömeg minden tulajdonságát. Ez a szellem mindannyiunkban ott rejtőzik, nekünk pedig törekednünk kell rá, hogy megnyilvánulhasson. Ezen az úton azonban csak akkor tudunk előre haladni, ha életünket nem az egós vágyaink kielégítésének vetjük alá.
A mágus előtt, az asztalon három szimbólum van: egy kard, egy kehely és egy pénzdarab. Jelentésük sokrétű, de tulajdonképpen az emberi társadalom szimbólumai. A kard, mely az államok, népek történelmét határozza, vagy változtatja meg, a mágusra vonatkozik, aki a kapott életet átalakítja. A kehely a megtartó, lélegző keblet, a szívet ábrázolja, mely a megtartókra vonatkozik: a bírákra, a tudósokra, művészekre és a gyűjtőkre, a pénz pedig az alacsony népet szimbolizálja, amelynek sok gyermeke van, és amelyből a többi réteg kiegészül.
Az első kép megmutatja tehát a kezdőpontot, ahonnan jövünk, s a végcélt, ahová el kell jutnunk.
A mágussá (Isteni lénnyé) válás négy alapfeltétele: tudj szenvedni, tudj hallgatni, tudd magad megtartóztatni, és tudj meghalni.
Ez a lap tehát az eredendő Kezdet, a férfi princípium, amiből minden és mindenki származik, és aki majd a Kettesben, a nőben, a női minőségben válik szét, mely a következő Arkánum,

Ízisz, az Isteni Anya. A Papnő, az okkult tudományok tudója. A Szellem tekintetében tehát az Egy az Atya, aki titkon van, a Kettő pedig az Isteni Anya, akin keresztül az Isteni Atya megnyilvánul.

02_arkanum_a_papnoAz Egyes kettéhasadt és egy másik született. A férfi kiegészült a nővel.

A lap tulajdonképpen megmutatja, hogy mi az első lépés az úton, melyen a fejlődni vágyó ember elindult. A képen egy papnő látható, akinek arcát fátyol borítja. A fátyol, Ízisz fátyla, mely a Valóságot takarja előlünk. Kezeiben kulcsot, illetve egy papirusztekercset tart. Vagyis: ha tudni akarod, mi van a fátyol (az illúziók) mögött, ha ismerni akarod a birodalmakat, melyek most még láthatatlanok számodra, ha ki akarod fejleszteni a benned szunnyadó képességeket, akkor először tudnod kell olvasni a könyvekben. Thot könyvében. Azután, ha eljön az ideje, a kulccsal, mely már a kezedben van, megnyithatod a kapukat ezen birodalmakhoz. Megláthatod, mint hajtják végre a „vetés és az aratás” nagy törvényét. Mert az ember minden cselekedete vetés és minden átélésünk aratás. Ez a Karma törvénye.
Minden látható a láthatatlan kifejeződése és eredete a láthatatlanban van. Az Univerzum is először a Teremtő képzeletében született meg, s csak azután tette „leheletével”, az Igével anyaggá a gondolatot. Az Egy azonban önmagában feszültségmentes, nem fejlődik. Hogy a Teremtő meg tudja tapasztalni önmagát, meg kell nyilvánulnia a Létben, ezzel létrejön a duális világ, melyben minden polarizálódik:  az anya és a gyermek, a nő és a férfi, a férfi és a nő, a dolgok és az ellentéteik, a vélemények. Ez viszi előre világunkat, ezen keresztül fejlődik minden isteni teremtmény.
Más szavakkal tehát: a 2. Arkánum a Tézis, amely bemutatja az Antitézist. Ezen az Arkánumon keresztül alakul ki, jön létre a Minta, amelyben alakot öltenek a képek. A Kút, amely összegyűjti a Forrás Vizeit. Az Egység Kettős megnyilvánulása. Az Egység megkettőződve hozza létre a Befogadó és Teremtő Nőiséget az egész Természetben.
Az Egy és a Kettő egyesülésből születik majd a Három, mely már a Harmónia állapotát jelképezi.
Ez az eredeti szentháromság: Ozírisz, a Szent Atya, Ízisz a Szent Anya és gyermekük, Hórusz, a Szent gyermek.

03_arkanum_a_csaszarnoA harmadik Arkánum a Császárnő lapja.

Uralkodik. Jogar van a kezében és csillagokkal ékes korona a fején. Ő uralkodik a Földön és Égen. Ő maga az Isteni Fény. A hármas szám egyébként a Logosz száma, amely a teremtés minden formáját uralja.
A teremtéshez három erő szükségeltetik: a pozitív erő (férfi princípium), ő Ozírisz a gondolat, a negatív erő, Ízisz a szó (a befogadó, a női princípium), és a harmadik, az egyetlen semleges erő az Univerzumban: a Szeretet, melyet Hórusz, a szellem, aki a tökéletes (a szeretet állapotában létező) ember archetípusa.
A Császárnő mellett látható sas jelképezi a meg nem valósult ígéretet. Még pihen, de ha rábízzuk magunkat, kész velünk a Napig felrepülni, a Mindenség felé. Ha megértjük, hogy Isteni lények vagyunk, ha bízunk utunkban és engedjünk magunkat a Sors által szabott úton haladni, akkor megismerhetjük isteni önvalónkat. Kibontakoztathatjuk képességeinket, elérhetjük a megvilágosodás állapotát, kikerülhetünk a reinkarnációs körforgásból és feljebb léphetünk egy szintet a Teremtésben.

Ez Hórusz útja, a fejlődni vágyó ember útja.

Incze Mónika

folyt.köv.