Csak egy gyerek teheti meg azt, hogy hagyja, önzetlenül szeressék. Aki csak azt látja benned, hogy mit tudsz adni, de az nem érdekli, ki vagy, az nem szeret. Az még tanuló (gyerek ). A te döntésed, hogy van elég energiád szeretni őt úgy, hogy nem fogod megkapni tőle azt a figyelmet, ami a lelkednek kell.

Sok kapcsolat emiatt megy tönkre, hiszen egy kapcsolat elején még mindkét fél álarcot hord. Mindenki az erényeit mutatja. Így gyakorlatilag két álarcos ember találkozik. Minden ember valamilyen álarcot hord a nap folyamán, hiszen senki nem teheti meg, hogy teljesen őszinte legyen mindenkivel. Az egónak pont ez a szerepe, hogy védje a személyiséget.

Majd a két ember elkezdi levetni az álarcát, megismerni az igazi arcát a másik embernek. És ez sokszor más, mint a kapcsolat elején. AZ aki önmaga lehet, az nyer, aki tovább játszik, az veszít. Nagyon nehéz azt elérni, hogy szeressük önmagunkat és kivívjuk mások figyelmét, tiszteletét és szeretetét. Pont amiatt, hogy sok ember arra figyel, amit kapni tud és nem arra, hogy akitől kap valamit, annak milyen a lelke.

A szeretet tehát ettől pont olyan nehéz, mert nem csak önmagunkban kell megtalálni az egyensúlyt, hanem a másik emberben is. Sok hatás éri az embert nap folyamán és szinte senki nem reagál a problémákra, konfliktusokra egyformán. Ilyenkor lenne szüksége egy segítő kézre, ha persze talál olyan embereket, akik nem csak azt nézik mit tud adni, hanem azt is, hogy ki az illető és milyen a lelke.

Ehhez kell tehát egy fajta figyelem, beszélgetés és tisztelet. A kettő között van egy nagy különbség, a tiszteletet ki kell vívni, a szeretet pedig ki kell érdemelni.

És itt van az a pont, ahol sokan tévednek. A különféle játszmákkal akarják kivívni mások figyelmét. Sajnáltatással, megfélemlítéssel, bűntudat keltésével stb., tehát a szeretet egyszerűen tanulható dolog. Ahogy az ember megtanul figyelni, meghallgatni a másik embert, megtanul alázatos lenni és megtanulja tisztázni a dolgokat a sértődés, harag helyett, már elindult ezen az úton. Sok ember azért nem beszéli meg a problémákat, mert akkor kiderülhet nincs is igaza. Sokkal egyszerűbb panaszkodni és mások előtt a saját verzióját előadni, mert akkor sajnálják, és szeretik… de milyen áron?

A szeretet tehát tanulható… és van erre egy szép és ideillő mondás: Ha Jézus megjelenne egy zsebtolvaj előtt, a tolvaj nem látna mást csak Jézus zsebeit. És pont ez a tanulás lényege, hogy figyeljünk oda másokra is, nyissuk meg az érzékszerveinket és adjuk meg mindenkinek az esélyt, hogy önmaga lehessen, hogy kommunikáljon és hogy kivívja mások tiszteletét…

Horváth András – Ruphor