Miután a tanítvány valóban megértette az első három lap jelentését, csak akkor léphetett tovább az úton, melyen elindult, csak akkor tanulmányozhatta tovább a Tarot képeit, az ember beavatási útjának szimbólumait.

tarot_04_1Emlékszünk? Az első képen a teremtő, az elemeket adó, azok felett uralkodó istent láttuk. A negyedik arkánum annak az Uralkodónak a lapja, aki a teremtés törvényei által uralkodó isten, vagyis a fáraó. A világot törvények kormányozzák. A törvények alól senki sem vonhatja ki magát. A fáraó fején korona, a kezében jogar; ő az, aki mind a látható, mind a láthatatlan világ felett uralkodik. A Világmindenséget, melyen uralkodik, a kocka alakú trón jelképezi. A kockatömb négy szöge a teremtés négy alaptörvényét szimbolizálja, erre épül fel minden.

Az isteni háromság: Ozírisz, Ízisz és Hórusz. Ozírisz, az Egy, volt az őskezdet, mely kettéhasadt, kiválasztott egy részt magából, így lett a Kettő, a kettőjük közti kapcsolat adja a Hármast. Ezért az istenséget mindig háromszöggel ábrázolják. Amikor ez az isten megteremti az anyagi világot, úgy ez a látható világ lesz a Négy. A négy alapelem (föld, víz, tűz, levegő), a négy égtáj (Észak, Dél, Kelet, Nyugat), a Föld négy korszaka (Arany, Ezüst, Bronz és Vas), a Hold négy fázisa, valamint a négy út: a tudomány, a filozófia, a művészet és a vallás. És valójában négy részből állunk mi magunk is: test, lélek, szellem és a felsőbb Én.
Ha az Univerzumot szemléljük, és meg akarunk ismerni valamit a Teremtőről, akkor előbb meg kell ismernünk a törvényeit, melyekkel a Világmindenséget kormányozza. A Teremtő törvényei az elsők, melyekkel az Igazságot kereső ember útja során találkozik. S hogy mik ezek a törvények, az a Tarot következő lapjait tanulmányozva válik világossá számunkra.

tarot_05Az ötödik Arkánum a Főpap lapja.

A kártya maga a Beavatás, Útmutatás, Tanítás, a Karmikus Törvény, Filozófia, Tudomány, Művészet. A Tanítást jelképezi, azon belül is a Karmát. Anubisz alatt látható a mérleg, melynek törvénye a Karma törvénye. A magát tökéletesíteni vágyó embernek mindenekelőtt meg kell tanulnia, hogy minden ok okozattá változik, és minden okozat végül okká változik. Meg kell értenünk, hogy mi a kiegyenlítés törvénye.
Az ötödik Arkánum főpapja Anubisz, a sakálfejű isten, a Sors íróinak a vezetője. Az ő temploma a Karma Urainak temploma, a túlvilágon pedig az ő kezében vannak a karma kártyái. Hisz minden egyes embernek megvan a maga „alkukártyája”.
Az ötödik világkorszakban élünk, megkezdődött a visszatérés a Fénybe. Szembe kell néznünk meg nem oldott dolgainkkal, le kell tennünk a karmánkat, hogy a bennünket lehúzó terhek nélkül tudjunk élni, és megtapasztalhassuk a Fényt a saját életünkben is. Az Élet immár kintről befelé áramlik, a Lenni vagy nem Lenni kérdése előtt állunk; el kell döntenünk, hogy a Fény, vagy a Sötétség erőit szeretnénk szolgálni, szembe kell szállnunk a sorsunkkal.

tarot_06Ezt a helyzetet ábrázolja a hatodik lap, a Határozatlanság lapja.

A képen látható emberi lény a Vétek és az Erény között áll, s választania kell a két út között. A jobbján álló asszony a bölcsességet jelképezi, a balján álló pedig a buja vágyat, az érzékiséget, és mindazt, amire egónk próbál meg rávenni minket. A fölöttük látható nyilas a bal oldali nőre irányítja íját. Ha egónkra hallgatunk és a mulandó érzéki örömöket választjuk, ha nem tudunk uralkodni önmagunk felett, akkor a felsőbb erők visszaterelnek bennünket az útra, hogy tanulhassunk saját hibáinkból. És ezért is születünk le újra és újra. Ezért kell szembesülnünk időről-időre a karmánkkal, hogy megértsük, és végre letegyük, hogy eljussunk a tudás állapotába. Ez vezet a megvilágosodáshoz, és ezáltal léphetünk ki a reinkarnációs körforgásból.

Incze Mónika